Dankzij nieuwe digitale betaaltechnieken kunnen gemeenten de impact van hun uitgaven op de lokale economie vergroten. Henk van Arkel is directeur van de Social Trade Organisation (STRO). Hij laat met voorbeelden zien hoe koopkracht vaker regionaal rond kan gaan als bedrijven en overheden samenwerken in een digitaal lokaal betaalnetwerk.
Henk van Arkel staat aan het hoofd van STRO, een internationaal gerenommeerd onderzoeksinstituut gespecialiseerd in het ontwikkelen en testen van betaalsoftware die streken en wijken kunnen gebruiken om meer werk en inkomen te genereren. STRO’s software heeft wereldwijd meer dan vijf miljoen gebruikers en won de innovatieprijs van de internationale betaalindustrie. De Gates-foundation verbond aan die prijs een bijdrage van vijftigduizend dollar vanwege het nut van deze innovatieve software voor regionale ontwikkeling en armoedebestrijding.
Omzetgroei
Met steun van de Europese Commissie worden voorbeeldprojecten opgezet in Engeland en Sardinië. Daar wordt deze technologie al toegepast om de onderlinge handel te stimuleren middels een lokale munt. ‘De dekking daarvan is sterk doordat die is ingebed in de regionale productiviteit,’ aldus van Arkel. In Spanje/Catalonië start de gemeente Santa Coloma in mei. Deelnemende bedrijven en lokale consumenten handelen hun zaken daarbij af via een rekening courant die bijgehouden wordt door de speciale betaalsoftware. In Sardinië doen inmiddels drieduizend bedrijven mee. Door onderling krediet en onderlinge transacties geniet elk van hen daardoor jaarlijks gemiddeld zestienduizend euro aan extra omzet. Extra inkomen omdat dit inkomen er zonder onderlinge transacties en krediet niet was geweest. Het gaat dus niet ten koste van de handel met de wereld buiten het eiland. De regionale overheid heeft nu besloten ook haar betalingen via dit lokale betaalnetwerk te gaan voeren.