Mensen met een langdurige ziekte, aandoening of handicap kunnen vaak moeilijker een baan vinden. De rijksoverheid wil dat meer mensen werk vinden, eventueel met ondersteuning. Dat is ook het doel van de Participatiewet. CBS en TNO vroegen werknemers in hoeverre zij arbeidsbelemmeringen ervaren.
Dit artikel geeft een beschrijving van het aantal werknemers dat aangeeft door hun gezondheid belemmerd te worden in hun werk. Daarbij wordt ingegaan op de kenmerken van deze werknemers, de soort aandoening, de mate van belemmering, de bedrijfstakken waarin ze werkzaam zijn en de mate van psychosociale arbeidsbelasting.
Kenmerken
In de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), die jaarlijks wordt uitgevoerd door het CBS en TNO, is aan werknemers tussen de 15 en 75 jaar gevraagd in hoeverre zij door een langdurige ziekte, aandoening of handicap belemmerd worden bij het uitvoeren van het werk. In 2017 gaven bijna twee op de tien werknemers aan dat ze een belemmering ervoeren in verband met een langdurige ziekte, aandoening of handicap. Bij vijftien procent van de werknemers ging het om een lichte belemmering en bij drie procent om een sterke belemmering. Langdurige ziekten of aandoeningen waarbij werknemers zich relatief vaak sterk belemmerd voelen in hun werk zijn levensbedreigende ziekten zoals kanker of aids en psychische klachten of aandoeningen.