De economie groeit, het aantal banen en vacatures neemt toe en de werkloosheid daalt. Tegelijkertijd zijn er nog altijd groepen die moeilijk werk vinden, zoals laagopgeleiden, 55-plussers en mensen met een arbeidsbeperking. Regio in Beeld schetst voor alle 35 Nederlandse arbeidsmarktregio’s de kansen en mogelijkheden van deze groepen.
Het jaar 2017 is een jaar waarin economische voorspellingen telkens weer naar boven worden bijgesteld. In september van dit jaar voorspelde het Centraal Planbureau (CPB) een economische groei van 3,3 procent in 2017 en van 2,5 procent in 2018. Op basis hiervan verwacht UWV dat in 2017 het aantal werknemersbanen met 183.000 (+2,3%) groeit en in 2018 nog eens met 150.000 (+1,8%). Het aantal banen neemt in alle arbeidsmarktregio’s toe, maar er zijn wel regionale verschillen. De hoogste banengroei wordt verwacht in de regio Groot-Amsterdam: 32.700 in 2017 en 27.400 in 2018. Ook in Helmond-De Peel, Flevoland, Zuidoost-Brabant en Midden-Brabant is de groei bovengemiddeld. De relatief kleinste banengroei wordt verwacht in de Achterhoek, maar ook daar is sprake van een substantiële toename met 1.600 banen in 2017 en 1.200 in 2018. In Zeeland, Friesland en in de regio Noord-Holland Noord blijft de toename van het aantal banen relatief gezien ook iets achter. Verschillen in regionale banengroei worden veroorzaakt door de aanwezige bedrijvigheid. In Groot-Amsterdam zijn de landelijk sterk groeiende sectoren zakelijke dienstverlening en ICT bovengemiddeld aanwezig. Hierdoor ontstaan er veel nieuwe banen. In de Achterhoek zijn industrie, zorg & welzijn en detailhandel de belangrijkste sectoren. Dit zijn echter sectoren die op landelijk niveau zorgen voor een lage banengroei in 2018.
Spanning
Er ontstaan niet alleen meer banen, maar ook meer vacatures. Werkgevers ervaren dat het steeds lastiger wordt gekwalificeerd personeel te vinden. In veel arbeidsmarktregio’s veranderde de ruime arbeidsmarkt in een arbeidsmarkt met een gemiddelde spanning. In een aantal regio’s is zelfs al sprake van een krappe arbeidsmarkt (figuur 1). Dat is het geval in Groot-Amsterdam, Midden-Utrecht, Amersfoort, Zeeland, Zuidoost-Brabant en Noordoost-Brabant. Op een krappe arbeidsmarkt staan er meer vacatures open, dan dat er beschikbare werkzoekenden zijn.