Psychische aandoeningen vormen een groot struikelblok bij het verkrijgen en behouden van werk. In vier arbeidsmarktregio’s experimenteren gemeenten, ggz-instellingen, UWV, RMC’s, SW-bedrijven, werkgevers en cliënten met interventies en betere samenwerking om mensen met psychische aandoeningen duurzaam aan het werk te krijgen. De arbeidsmarktregio Friesland is een van die vier.
Ongeveer veertig procent van de Nederlanders krijgt op enig moment in zijn leven te maken met psychische problemen.1 Van de mensen met ernstige psychische belemmeringen werkt slechts één op vijf.2 De overheid hecht veel waarde aan de arbeidsparticipatie van deze mensen en wil hier verbetering in brengen. Werk vergroot het welzijn van mensen doordat zij meer sociaal contact hebben en doordat zij een gevoel hebben iets nuttigs bij te dragen. Bovendien gaat er een preventieve werking vanuit doordat het de zorgconsumptie vermindert.
De overheid constateert dat het schort aan de effectiviteit van de samenwerking tussen organisaties vanuit zorg, werk en inkomen om deze doelgroep duurzaam naar de arbeidsmarkt te leiden. De cliënt staat niet centraal vanwege een gebrek aan samenhang in de dienstverlening van de organisaties. Door de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport is daarom in de zomer van 2013 een project met een breed vertegenwoordigde stuurgroep ‘Bevordering van arbeidsparticipatie van mensen met psychische aandoeningen’ opgericht.3