Met vroegsignalering van schulden vallen belangrijke resultaten te behalen. Maar gemeenten ondervinden hindernissen bij het opzetten van vroegsignalering. Het project ‘Landelijke Uitrol vroegsignalering schulden’ ondersteunt gemeenten bij het ontwikkelen van een effectieve aanpak. Het doel is dat vroegsignalering gemeengoed wordt in het hele land.
De Inspectie van het Ministerie van SZW noemt in zijn rapportage van januari 2017 de volgende cijfers over de schuldenproblematiek in Nederland: ‘Bijna een op de vijf huishoudens in Nederland heeft een risicovolle of problematische schuld. Een deel van deze groep, bijna 200 duizend huishoudens, zit al in een schuldhulpverleningstraject, maar het grootste deel, bijna 1,2 miljoen huishoudens, (nog) niet. Op de laatstgenoemde groep richt de vroegsignalering zich.’1
Een belangrijk probleem bij het bestrijden van schuldenproblematiek is dat slechts een beperkt deel van de schuldenaren zich direct meldt bij de hulpverlening, maar een groot deel veel te laat. Soms wel vijf jaar na het ontstaan van de eerste betalingsachterstanden.
Redenen hiervoor zijn: