Ondanks de aantrekkende economie neemt de werkgelegenheid niet genoeg toe om iedereen die kan of wil werken een betaalde baan te bieden. Daarmee dreigt maatschappelijke uitsluiting voor groepen die in de crisis hun arbeidsmarktpositie zagen verslechteren. Dat staat in de ‘Arbeidsmarktanalyse 2017’ van UWV, over de belangrijkste uitdagingen voor de Nederlandse arbeidsmarkt.
De UWV Arbeidsmarktanalyse 2017 is opgesteld samen met onderzoeksbureau Panteia. Het rapport gaat in op zes thema’s: de ontwikkeling van werkgelegenheid en werkloosheid, de invloed van technologische ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, de samenstelling en ontwikkeling van de flexibele schil, mismatch op de arbeidsmarkt, de arbeidsmobiliteit en de positie van Nederland in Europa op het terrein van scholing.
Werkloosheid
De werkgelegenheid groeit tot 2021 te weinig om iedereen aan een betaalde baan te helpen. Dat is de belangrijkste uitkomst van het thema werkgelegenheid en werkloosheid. Op macroniveau lijkt de Nederlandse economie stabiel en biedt de arbeidsmarkt gunstige perspectieven, hoewel het beeld met onzekerheid is omgeven. De werkloosheid blijft naar verwachting hoger dan na de vorige crises. Zo bedroeg het werkloosheidspercentage in 2008 bijvoorbeeld gemiddeld slechts 3,7 procent, maar in 2016 was dat gemiddeld 6,0 procent. De analyse laat zien dat een aantal groepen hierdoor extra wordt geraakt. Het werkloosheidsniveau bij deze groepen ligt structureel hoger, de arbeidsdeelname (netto participatie) structureel lager, ze slagen er ook minder vaak in om vanuit werkloosheid weer werk te vinden en als ze werk vinden doen ze dat vaker in een flexibele baan. De arbeidsmarktpositie van een aantal groepen die al op achterstand stonden is met de crisis ook verslechterd en daarna (nog) niet verbeterd. Het gaat hier om laag opgeleide mannen en vrouwen die vaak niet over een startkwalificatie beschikken, middelbaar opgeleide vrouwen in bijvoorbeeld administratieve beroepen, niet-westerse migranten (met name mannen), arbeidsgehandicapten en (oudere) langdurig werklozen.