Bijna 62 duizend personen hadden in 2017 een openstaande bijstandsvordering vanwege het schenden van de inlichtingenplicht. Twee derde van deze personen ontving in dat jaar ook een bijstandsuitkering. De belangrijkste reden voor een bijstandsvordering was het verzwijgen van witte inkomsten. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Personen die een bijstandsuitkering aanvragen of al een uitkering hebben, moeten aan een aantal verplichtingen voldoen. Eén van de belangrijkste verplichtingen die in de Participatiewet zijn vastgelegd is de inlichtingenplicht. Deze plicht houdt in dat de bijstandsgerechtigde de gemeente moet informeren over alles wat van belang kan zijn voor het recht op en de hoogte van een bijstandsuitkering. Wanneer de informatie onvolledig of onjuist is, betekent dit dat de inlichtingenplicht is overtreden. In dergelijke gevallen hebben gemeenten het recht om het teveel ontvangen bedrag aan bijstand terug te vorderen. Daarbovenop kan de gemeente een boete opleggen.
In totaal hadden in 2017 bijna 62 duizend personen een openstaande bijstandsvordering in verband met het schenden van de inlichtingenplicht. Voor 20 duizend personen vloeide deze vordering voort uit ontvangen bijstandsgerelateerde uitkeringen in eerdere jaren. In 2017 ontvingen zij geen uitkering meer. Een bijstandsuitkering kan namelijk stop worden gezet, of niet meer nodig zijn, terwijl er nog wel een restschuld aan de gemeente open staat. Een bijstandsgerelateerde uitkering kan een algemene bijstandsuitkering op grond van de Participatiewet zijn, maar ook een uitkering voor zelfstandigen (Bbz) of oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers of zelfstandigen (IOAW of IOAZ). Ook elders verzorgden en adreslozen met bijstand behoren tot de populatie met een bijstandsuitkering.
Daarnaast waren er 41 duizend personen die op enig moment in 2017 een lopende vordering hadden vanwege schending van de inlichtingenplicht en op enig moment in 2017 een bijstandsuitkering hadden. Bij deze groep heeft het CBS verder onderzoek gedaan naar hun achtergrondkenmerken en op welke manier zij de inlichtingenplicht hadden geschonden.