Zeilstichting Aeolus gaat elke zomer op kamp met jongeren die het echt verdienen. Met zeilen als middel kunnen deze jongeren een week helemaal loskomen en weer even kind zijn. Vrijwilligers zetten zich ook deze zomer weer in om een paar mooie weken te realiseren.
Van studentenclubje tot stichting
In 1981 besloten twee studenten uit Groningen een stichting op te richten onder de naam Aeolus, vernoemd naar de Griekse god van de wind. Onder deze vlag organiseerden zij samen met een kleine groep vrienden zeilkampen voor middelbare scholen. Na een paar turbulente jaren begon Aeolus langzaam te veranderen van een zeilende vriendengroep in een stichting met maatschappelijke idealen en doelstellingen. Eind 1987 besloot het bestuur een andere koers te varen en werd de huidige doelstelling geformuleerd. Aeolus moest gaan zeilen met jongeren die om medische, psychische, sociale of financiële redenen net even wat meer aandacht verdienen. In 1988 werd het eerste kamp met de huidige doelstelling een feit: er werd een zeilkamp georganiseerd voor een groep jongeren met een lastige thuissituatie.
Waar eerst nog vooral met eigen materialen werd gezeild en gekampeerd, werd het door de uitbreiding van het aantal kampen mogelijk om met de stichting materialen aan te schaffen, zoals kooktoestellen en pannensets, maar ook draaiboeken en zangbundels. Ook de organisatie breidde zich uit. Het bestuur groeide, er werden commissies opgericht en er kwamen steeds meer vrijwilligers. Inmiddels heeft Aeolus een zolder vol kampmateriaal, zes verschillende commissies en ongeveer zeventig vrijwilligers die elk jaar weer mee willen op kamp. Op het hoogtepunt werden er zelfs 20 kampen per jaar georganiseerd! Corona leverde helaas weer wat turbulente jaren, maar gelukkig is de spirit van Aeolus nooit verdwenen en staan er elk jaar weer vrijwilligers te springen om kampen te begeleiden.
Zeilen als middel
Aeolus organiseert zeilkampen. In tegenstelling tot veel andere zeilkampen is het leren zeilen echter niet het einddoel. Zeilen is slechts een middel voor vervoer, daginvulling en plezier! Jongeren die graag wat meer willen leren zeilen kunnen dit op kamp zeker doen, maar dit is absoluut niet verplicht. Zeilboten bieden echter een perfecte context om lekker tot rust te komen op het water, échte Aeolus-spelletjes als boeibal en de druifolympics te spelen, liedjes te zingen en te genieten.
Doelgroep
Aeolus gaat op kamp met jongeren die anders misschien niet de mogelijkheid zouden hebben om op vakantie te gaan. De kampen worden altijd georganiseerd met een andere organisatie. Zo kunnen expertises goed gecombineerd worden. Aeolus regelt het kamp en alles wat daaraan vastzit, de organisatie kent de jongeren en kan hier dus goed op inspelen. De jongeren die meegaan hebben vaak al enorm veel hulpverleners om zich heen. Aeoliërs proberen dit juist niet zijn, om zo ook daarin een week ruimte te kunnen bieden. Ondertussen zijn er al tal van kampen georganiseerd, voor kinderen uit gezinshuizen en pleeggezinnen, vluchtelingenkinderen, jonge mantelzorgers, kinderen met een ingewikkelde thuissituatie, kinderen uit gezinnen met armoede en noem maar op.
De magie van een kamp
Een zeilkamp van Aeolus duurt vijf dagen, van maandag tot vrijdag. Op maandag komt de groep aan en doen vrijwilligers alles om zo snel mogelijk het water op te gaan. Het zeilen kan beginnen! De eerste dag is het vaak wennen voor jongeren. Op kamp ontmoeten ze immers nieuwe jongeren en vrijwilligers en is de gang van zaken totaal anders dan thuis. Gelukkig wennen jongeren vaak snel. De kampen hebben een vaste dagstructuur, waardoor iedereen gauw in het kampritme komt. Het is elke keer weer mooi om te zien hoe de magie van een kamp zijn werk doet: waar jongeren aan het begin van de week nog moeten wennen, soms met het nodige geklaag, zijn ze aan het einde van de week volledig overgenomen door de Aeolus spirit.

Een kamp van Aeolus gaat volledig terug naar de basics, om jongeren zo het authentieke kampeergevoel mee te geven. Zo slapen de jongeren bijvoorbeeld op de zeilboten onder een dektentje, wordt er gekookt op gaspitten en zijn de bosjes de wc voor de week. Tijdens deze week worden, naast het zeilen, talloze activiteiten ondernomen. Zo wordt er gezongen en gezwommen, worden er kampvuurtjes gebouwd en spellen gespeeld en wordt de week altijd afgesloten met een bonte avond.
In een week ontpoppen jongeren en komen ze even helemaal los van hun thuis. Een van de voordelen van het kamperen is bijvoorbeeld dat er een week geen stroom is, waardoor schermpjes al snel leeg zijn. Verder biedt een kamp veel zelfstandigheid en vrijheid aan jongeren, waarin ze in de natuur volledig kunnen uitrazen. Dit leidt elk jaar weer tot bijzondere ervaringen, voor zowel jongeren als vrijwilligers. Zo vertelde een vrijwilliger: “Op mijn laatste kamp heb ik een jongen een appel leren schillen en kreeg hij zo wat zelfstandigheid. Een andere jongere, die zich erg volwassen en stoer voordeed, kwam volledig los bij de soms enigszins kinderlijke spelletjes. Het was enorm tof om te zien hoe hij weer even kind kon zijn.”
Een eerste verliefdheid, vriendschappen voor langere tijd of simpelweg een weekje zelfstandigheid en vrijheid: alles is mogelijk voor de jongeren. Al met al heeft Zeilstichting Aeolus een succesformule die nu al bijna 45 jaar leidt tot geslaagde kampen!