Het aantal vacatures in Nederland blijft op een hoog niveau door de banengroei en de toenemende baan-naar-baan mobiliteit. In steeds meer sectoren zijn er personeelstekorten. Het verkleinen van de mismatch op de arbeidsmarkt vereist een inspanning van werkgevers, werkzoekenden en andere arbeidsmarktpartijen. UWV onderzoekt de regionale arbeidsmarkt voor de publicatie Regio in Beeld.
De Nederlandse economie groeit, na een stijging in 2017, ook de jaren erna op een hoog niveau door. In september 2018 ging het Centraal Planbureau (CPB) uit van 2,8 procent economische groei voor 2018 en 2,6 procent voor 2019. Die economische groei wordt voor een deel gerealiseerd door de mensen die nu al werk hebben, maar voor een deel is ook extra personeel nodig. Hierdoor neemt het aantal banen toe.
In alle regio’s van Nederland groeit de economie, maar niet overal even hard. Verschillen in regionale banengroei worden veroorzaakt door de aanwezige bedrijvigheid. In Groot Amsterdam bijvoorbeeld zijn de landelijk sterk groeiende sectoren specialistische zakelijke diensten, horeca en ICT bovengemiddeld aanwezig. Veel van de nieuwe banen uit de sector komen in deze regio terecht. De beperkte banengroei in de industrie raakt Groot Amsterdam minder, omdat de industriële bedrijvigheid er relatief klein is. In arbeidsmarktregio’s als de Achterhoek en Drenthe daarentegen is industrie een belangrijke sector. Landelijk gezien heeft deze sector juist een beperkte banengroei en draagt dus niet of nauwelijks bij aan regionale banengroei. Ondanks die regionale verschillen in regionale bedrijfsstructuur is er in alle regio’s op totaalniveau sprake van een banengroei.